Головна » 2009 » Листопад » 6 » То що ж розпилювали над Львовом?
New То що ж розпилювали над Львовом?
20:53:35
Видається, насамперед, це були спори паніки та істерії

Тривалий час Львовом ширилися чутки щодо зрошення з гелікоптерів західних регіонів спеціальними антивірусними препаратами, дуже шкідливими для людей. Пересічні обивателі звідкілясь дізнавались і поширювали інформацію, що Львів "бризкали" у минулий четвер пізно ввечері й у минулу п'ятницю чи то з 12.00 до 15.00, чи то з 15.00 до 17.00. Особливо тісними лавами вертольоти йшли над "Охматдитом". Особисто автору цих рядків пощастило почути зазначену інформацію від знайомих лікаря, педагога і чиновника облради. За розповідями всезнаючих городян, Тернопіль "бризкали" на день раніше, у минулу середу, Дрогобич - у ту ж п'ятницю. Прокоментувати цю цікаву, але абсолютно абсурдну інформацію "Ратуша" попросила начальника міського управління охорони здоров'я Львівської міської ради Володимира Зуба.

Пан Зуб категорично заперечив будь-які "зрошування" чи "бризкання", а про термін "санітарна авіація", який львів'яни витягли з небуття, розповів таке. "Санітарна авіація - сленг, який залишився ще з 60 - 70-х років, - зазначив медик. - Колись у Радянському Союзі існувала така авіація і виконувала таку функцію: якщо треба було діагностувати хворого у віддаленому районі, лікаря везли в аеропорт, садовили в кукурузник і везли до місця призначення. Санітарна авіація виконувала функцію перевезення лікаря до пацієнта чи навпаки. Сьогодні, буває, медики між собою говорять: "Поїхав по санавіацію". Хоча насправді давно вже ніхто нікуди не літає, просто лікарі їздять провести консультації, оглянути хворого. Правильно тепер це називається Обласний центр медицини катастроф - оце і є колишня так звана в народі санавіація".

У Львові швидше, ніж вірус, ширяться і чутки: що на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей випробовували хімічні препарати, великі дози якого несанкціоновано потрапили в довкілля і спричинили епідемію. Це, мовляв, і пояснює, чому епіцентр хвороби на Тернопільщині - області, що не має зовнішнього кордону держави. Коментувати цю дурницю жоден медик не хотів... Україна різко ввійшла в зону пандемії, за офіційними твердженнями, каліфорнійського або свинячого грипу A/H1N1. В аптеках одразу зник амізон та інші противірусні препарати, а також термометри, вітаміни, оксолінова мазь і марлеві пов'язки. Останні з'являються рідше, ніж зрідка, причому зникають вони відразу, хоч і підскочили в ціні з 75 коп. до 2,7 грн за штуку (що дивуватися, в Черкасах лимони продають по 50 грн за кг, а раніше були по 12!). Новини | Соціум | Кримінал | Культура | Спорт | Репортаж | Дикий світЕкстремальна ситуація вкотре підтвердила, що наші владоможці не в стані захистити свій народ від небезпеки, хоча й проїдають його гроші. Міські чільники конфліктують зі ЗМІ, аби останні "не створювали паніку". Українці, які звикли сподіватися, здебільшого, на себе, а не на підтримку держави, їдять часник, калину і самі шиють марлеві пов'язки. От, до прикладу в Запоріжжі, пов'язки самостійно шиють засуджені у в'язницях, хворі у міській лікарні, а також цим займаються у цеху психлікарні. Молода київська дизайнерка вже запустила лінію пошиття захисних масок для модниць, прикрашених стразами, вишитими метеликами і квіточками. Боже, не дай нам ще гіршої небесної кари: захисти нас від потопу, бо кораблі не наші; вбережи нас від війни, армія і так голодує; і упаси нас, Господи, від роботи друкарської грошової машинки Прем'єра, яку спинити ще важче, аніж пандемію.

Статистика
Станом на вчора, 4 листопада, в Україні офіційно підтверджено більш ніж 478 тис. захворювань від грипу та ГРВІ, з них 96 смертних випадків. Лабораторно підтверджено 17 випадків захворювання та 6 смертей від свинячого грипу A/H1N1.

З початку епідемії і до вчорашнього дня на території Львівської області захворіло 104 019 осіб, з них померло 40 осіб.
Під час брифінгу для представників ЗМІ начальник міського управління охорони здоров'я Володимир Зуб оприлюднив офіційну статистику по Львову. Отож, станом на вчора, 4 листопада, у Львові зареєстровано 30 991 хворий на ГРВІ та грип (із них дітей - 12 430). Госпіталізовано 649 пацієнтів (із них дітей - 317), зокрема, з пневмонією - 405 (дітей - 94). На добу раніше ця цифра становила 323. У реанімаціях - 11 осіб (дітей - 4). Померли за весь час - 10 осіб. Попередня причина смерті - пневмонія, остаточну встановлять після проведення аналізів і досліджень. Особисто пан Зуб упевнений, що причиною і з-поміж того десятка смертей буде і звичайна пневмонія.

Серед львівських медиків, які тепер перейшли на семиденний робочий тиждень, понад 10% уже на лікарняних, і цей відсоток збільшується. У Львові захворіли 733 медичні працівники, із них - 213 лікарів. Кількість викликів до хворих додому за добу зросла зі середньостатистичних 400 до 800 - 900 у будні та 1000 у вихідні. Руку допомоги львівській медицині простягнули Асоціація "Львівське таксі", МНС та Західне оперативне командування.
Із 30 жовтня всі ліжка окремого терапевтичного корпусу четвертої міської лікарні на вулиці Мушака, 54 перепрофільовано для госпіталізації хворих на грип і ГРЗ. 89 хворих із діагнозом пневмонія у Лікарні швидкої допомоги, що на вулиці Миколайчука. Хворих середньої важкості лікують також в інших терапевтичних відділеннях лікарень Львова: першої, третьої, четвертої та п'ятої. Для вагітних хворих передбачені окремі місця, зокрема: одне з двох гінекологічних відділень на вулиці Русових, 4 приймає хворих із вагітністю до 22 тижнів (їх там п'ять); вагітних хворих із більшим терміном приймає Львівська обласна лікарня, що на вулиці Личаківській.

Із різних джерел для львівського медичного персоналу надійшло понад 8 тисяч оглядових рукавичок і понадь 160 тисяч захисних масок, більшість із яких скерували на станцію швидкої допомоги. Місто отримало 6 310 упаковок препарату "Таміфлю".

"Ніхто сьогодні не може спрогнозувати в Україні перебіг цієї епідемії, - підсумував Володимир Зуб. - Заступник міністра охорони здоров'я охарактеризував ситуацію як непрогнозовану. Тому, якщо, не дай Боже, кількість хворих і надалі зростатиме, ми передбачили ще кілька будівель - лікувальних корпусів, де можна буде розташувати нових пацієнтів. Наступне приміщення, яке звільнять при потребі, це, наприклад, ревматологічний корпус четвертої міської лікарні на 60 ліжок із окремим входом. Якщо і його не вистачить, наступним стане корпус на Чупринки. Загалом же міському управлінню підпорядковується 3300 ліжок". З-поміж численних тривожних новин є одна позитивна: за минулу добу на грип, ГРВІ, пневмонію захворіли на 1200 львів'ян менше, ніж за попередню. Як стверджують спеціалісти, ця втішна тенденція - наслідок заходів карантину та використання марлевих пов'язок.

Карантин
Із п'ятниці у дев'яти областях України - Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Хмельницькій і Вінницькій - оголошено карантин у зв'язку з розповсюдженням грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Введено спеціальний режим, який передбачатиме обмеження перевезень людей із цих регіонів в інші області України. Пасажирський рух на кордоні між Україною та Польщею зменшився, порівняно із середньо статичними показниками, на понад 50%. Польсько-український кордон в обох напрямках нині щодоби перетинає понад 7 тисяч осіб, натомість до епідемії подорожуючих було по 15 - 17 тисяч. На три тижні - поточний до кінця і ще два - влада скасувала навчання у садочках, школах, вишах. Заборонено проведення різноманітних масових заходів - концертів, кіносеансів, театральних вистав, різноманітних зборів, з'їздів, конференцій тощо. Скасовано проведення матчів футбольних, баскетбольних, гандбольних, волейбольних, регбійних ліг. І чомусь не заборонено проведення футбольних матчів у Прем'єр-лізі, можливо, через думку УЄФА, яка була проти карантину. Закрито базари; продавців у магазинах, водіїв громадського транспорту і міліціонерів зобов'язали одягнути маски.

У зв'язку з епідемією грипу у Львові призупиняли свою діяльність популярні ресторани та заклади харчування, які терплять 90% збитків.
Спорожніли маршрутки (даішники в масках не мають жодного юридичного права штрафувати тих водії, які їх не вдягнули). Ослабилося почуття гумору: можуть обматюкати навіть того, хто чхає від пилу. Зекам в зонах до мінімуму скоротили побачення. В Одеській колонії зечки зішили вже 1 млн марлевих пов'язок, які в принципі не допомагають.

У церквах збільшилася кількість охочих висповідатися, хоча тривалість Богослужінь, попри прохання влади, не скоротили. Ба, більше - пролунали заяви, що церковні дзвони благотворно впливають на здоров'я громадян. В середньовіччі люди теж ховалися від епідемії чуми в церквах. Звідти їх потім гаками і тягнули на цвинтар....
Не встигли розібратися з тим, куди поділися 50 млн грн у день виділених уряду в квітні 2009 року, як у вівторок Верховна Рада виділила уряду на боротьбу з епідемією ще 1 млрд (!!!) грн. Одних "косить" пандемія, інші "косять" "бабло"...
У касах фіксують масове повернення квитків на Львів і Тернопіль...
Важко й до знемоги працюють медики. Ситуацію ускладнює ще й те, що істерія та паніка ослаблює імунітет людей та підвищує ризик зараження. У переляканих чутками громадян знижується поріг адекватного сприйняття дійсності. Люди починають помічати у себе ознаки тих хвороб, яких насправді немає й близько. До речі, з'ясувалося, що "Арбідол" і "Аміксин" можуть завдати важкої шкоди організму. Не все так просто і з панацеєю - масками, які мають врятувати Україну.

Військо
Міноборони запровадило карантин у військових частинах. Військових не пускають у відпустки. Тимчасово призупинено призов до лав Збройних сил. Скасовано відвідування родичами солдатів. У Міністерстві пояснили: це допоможе уникнути зараження військових.
Станом на 4 листопада вірус "свинячого грипу" виявлено в 4-х військових. Близько чотирьох тис. осіб занедужали на гострі респіраторні вірусні інфекції. У 190 виявлено пневмонію.

Допомога
Члени Альянсу НАТО розпочали надавати гуманітарну допомогу Україні. Польща і Словаччина надали першу гуманітарну допомогу 2 листопада, зокрема 200 тисяч медичних респіраторів і масок, препарат "Таміфлю", спеціальні окуляри тощо.

Порушення
За матеріалами перевірки додержання бюджетного та фінансового законодавства службовими особами Міністерства охорони здоров'я України при використанні коштів державного бюджету, виділених на протидію поширення на території України грипу А/Н1N1, Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом порушення правил боротьби з епідеміями та службової недбалості, що спричинили тяжкі наслідки, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 325 та ч. 2 ст. 367 КК України. Кримінальну справу скеровано для організації розслідування до Головного слідчого Управління Генеральної прокуратури України.

Подейкують і просто брешуть...
Один львівський патологоанатом, який побажав залишитися неназваним, у приватній розмові з товаришем сказав, що "нічого подібного іще не бачив". Можливо, просто надто молодий...
Ширяться чутки, що це ніякий і не свинячий грип, а черевний тиф. Користувачі інтернет-ресурсів повідомляють, що в Тернополі розкопали старий цвинтар, де були захоронення людей, які померли від тифу. Те місце продали одному олігархові, як ділянку під комерційну діяльність, після чого там розрили землю, і все пішло назовні. Електризує ситуацію і підсилює переконання прихильників теорії тифу ситуація з поганим вивезенням сміття з Тернополя у зв'язку із конфліктом з селом Малашівці - тернопільськими "Грибовичами".
Найбільш неймовірна чутка стосується запровадження у західних регіонах надзвичайного військового стану. Спори істерії та паніки множить, передовсім, влада, яка не спромоглась захистити тих, хто їй довірився, а тепер ховає власну безпорадність за панікерськими вигуками "Дарагі маї! Шийте самі собі маски"!

Ірина Юзик, Микола САВЕЛЬЄВ

http://ratusha.lviv.ua/shcho_rozpuljuvalu.html

Переглядів: 752 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ваш коментар оживить цей сайт
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 
 
 Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Всього присутніх зараз на сайті: 1
Незареєстрованих: 1
Зареєстрованих: 0


Можливо зацікавить

 
Copyright Stebnik159 © 2024
Весілля, Хочу весілля,
Сайт управляється системою uCoz